Biologia klasa 7 b - 21 maja 2020

Biologia klasa 7 b - 21 maja  2020

          Dzień dobry, na dzisiejszej lekcji kończymy narządy zmysłów i za tydzień ostatni sprawdzian w tym roku szkolnym. We wtorek podsumowanie i powtórzenie do sprawdzianu. Przygotujcie ćwiczenia, będziemy razem je rozwiązywać.
Materiały  do tej lekcji znajdziecie w podręczniku na str 208 - 210. Część informacji już znacie z poprzednich lekcji.
Zapiszcie temat do zeszytu:


Temat: Zmysły powonienia, smaku i dotyku                                        21.05.2020


Dla tych którzy nie lubią czytać przygotowałam filmik o zmysłach smaku, węchu i dotyku - obejrzyjcie go sobie:

                           

Dodatkowe materiały i zadania interaktywne znajdziesz pod podanym niżej linku :


Po obejrzeniu materiałów zapiszcie notatkę do zeszytu:

1. Charakterystyka zmysłu smaku, węchu i dotyku:

Zmysł powonienia
Zmysł smaku
Zmysł dotyku


Receptorami są komórki węchowe znajdujące się w   jamie nosowej
Receptorami są komórki smakowe znajdujące się na języku w tzw. kubkach smakowych
Receptory czucia znajdują się w skórze
Odbierają bodźce chemiczne
Odbierają bodźce chemiczne
Odbierają ciepło, zimno, ból, ucisk
Komórki węchowe są bardzo wrażliwe
Wyróżniamy 5 smaków – słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (mięsny)
Najwięcej w skórze jest receptorów bólu
Odgrywa ważną rolę w ocenie smaku pokarmu
Analiza smaku odbywa się w płacie ciemieniowym  kory mózgowej
Dzięki temu zmysłowi możemy określić kształt danego przedmiotu, jego fakturę, twardość
Może ostrzec nas przed truciznami w powietrzu lub pokarmie
Język zbudowany jest w większości z mięśni poprzecznie prążkowanych
Osoby niewidome posługują się alfabetem Braila za pomocą zmysłu dotyku
2. Budowa języka  i rozmieszczenie smaków( nie trzeba rysować ilustracji)

                 Ilustracja przedstawia duży różowy język. Na jego powierzchni znajdują się różne kropki. Powiększenie z prawej to pomarańczowo – różowe słupki, czyli brodawki smakowe na języku. W ich ścianach znajdują się kubki smakowe. W kolejnym powiększeniu w kubku smakowym błękitne komórki smakowe znajdują się pomiędzy różowymi komórkami nabłonka. Od nich odchodzą nerwy smakowe.                                                                         Język | Atlas anatomiczny


3. Ośrodki zmysłów mózgu

                          Ilustracja przedstawia sylwetkę głowy profilem z wrysowanym mózgowiem. Na zwojach kory błękitem zaznaczono ośrodki zmysłów. W płacie skroniowym ośrodki: węchu, smaku i słuchu. W płacie potylicznym ośrodek wzroku. Przez środek kory mózgowej ukosem duży ośrodek dotyku.

4. Droga bodźców zapachowych


            Ilustracja przedstawia delikatną sylwetkę twarzy profilem. Wrysowana różowa jama nosowa, pokryta błoną śluzową. Z lewej przy nozdrzu napis: wąchanie. Niebieskie i różowe strzałki i paski oznaczają kierunki przemieszczania się wdychanego powietrza. U góry jamy nosowej turkusowy podłużny nerw węchowy i orzęsiona opuszka węchowa.
5. Zmysły  w skórze:


                     Ilustracja przedstawia przekrój przez skórę z brązowym włosem. U góry koralowy naskórek. U dołu żółta warstwa tłuszczowa. W skórze właściwej kolorami zaznaczono lokalizacją receptorów czucia. Od lewej turkusowe baloniki symbolizują receptor chłodu. Czerwone krzaczki przedstawiają receptor bólu. Przy cebulce włosa może to być receptor dotyku lub bólu. Fioletowy balonik symbolizuje receptor nacisku, niebieski to receptor dotyku. Różowe rozgałęzienia z kulką to receptory ciepła.

zad. dom. ćw. str. 103 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Klasa 6a biologia 30 października 2020

Przyroda klasa 4 b -6 maja 2020

Biologia klasa 5 e - 6 kwietnia 2020